Retsopgøret om Danmarks deltagelse i Irakkrigen begynder i landsretten på mandag

Pressemeddelelse, fredag den 26. januar 2007

Har statsminister Anders Fogh Rasmussen brudt Grundloven ved at sende Danmark i angrebskrig mod Irak på trods af at krigen ikke er led i nogen FN-aktion? Og med en serie begrundelser, der viste sig falske? Det mener både fremtrædende juridiske eksperter samt 26 danskere, hvis sag indledes nu på mandag den 29. januar i Østre Landsret.

For at forhale retssagen om Irakkrigens grundlovsbrud har kammeradvokaten foretaget det kunstgreb, at første del kun skal handle om hvorvidt sagsøgerne overhovedet har lov til at føre en sådan sag. Han mener, at de - og dermed den øvrige befolkning - ingen personlig interesse har i om Danmark er i krig eller fred.
Hvis statens juridiske repræsentant ovenpå de 12 retsmødedage fra 29/1 til 15/2 skulle få dette bekræftet af Østre Landsret, vil det betyde, at der er fri bane for statsministeren til med sit automatiske flertal i folketinget militært at overfalde et hvilket som helst land, som præsident Bush gerne vil i krig med. For eksempel Iran eller Syrien. I så fald gælder ingen ret på dette område – kun rå, militær vold.
De politiske hovedpersoner i det militære overfald på Irak er Bush & Blair, der begge åbent erklærer, at i så vigtige spørgsmål følger de Vorherres personlig råd til dem – og det var at gå i krig. Desværre kan ingen 3. mand kontrollere disse ”guddommelige samtaler”.

Vi mener, at Danmarks domstole skal afgøre lovligheden af de 61 folketingsmedlemmers forkerte beslutning for snart fire år siden om at følge Bush & Blair i krig i Irak, og finder det dybt udemokratisk at forsøge at afskære borgerne fra overhovedet at få prøvet om et krigerisk overfald, i strid med FNs vedtagelser, er lovligt.

I Grundlovskomiteen oplever vi i øjeblikket en stærkt forøget interesse for retssagen, der blev anlagt den 11. oktober 2005. Flere og flere henvender sig til os og udtrykker deres modstand mod Danmarks deltagelse i Irakkrigen, og vi får dagligt nye støttesagsøgere/biintervenienter, ud over de godt og vel 3.000 danskere, der allerede har tilsluttet sig søgsmålet.

Vores konference på Christiansborg i tirsdags blev en stor succes med en fyldt Fællessal og en meget engageret forsamling. Desværre måtte mange afvises, men de – og alle andre - kan heldigvis alligevel snart opleve de mange indlæg – blandt andet tidligere justitsministers Ole Espersen’s – idet Christiansborg-konferencen i den kommende uge bliver tilgængelig som video på Grundlovskomiteens hjemmeside, http://www.GK2003.dk

Mange har på forhånd meddelt, at man ønsker at følge retssagen, så skal man sikre sig en plads i Østre Landsrets retssal 1 i Bredgade 59 i København på mandag kl.9.30, er det klogt at komme i god tid.

Yderligere oplysninger:
Grundlovskomiteens sekretariat. Tlf. 7677 2003
Formand for Grundlovskomiteen, Kai Lemberg. Tlf. 39 62 00 32
Advokat Christian Harlang. Mobil 40 78 43 54
Advokat Bjørn Elmquist. Mobil 51 20 07 76.